Cine a fost Roland Garros?

Cine a fost Roland Garros?

Roland Garros, omul care dă numele celui de-al doilea turneu de Mare Şlem al sezonului de tenis, a fost aviator, pilot de vânătoare, pionier al aviaţiei franceze şi erou al Primului Război Mondial. Născut pe 6 octombrie 1888, Roland Garros a murit cu o zi înainte de a împlini 30 de ani. Multă lume îl consideră însă, eronat, un mare campion al tenisului, confuzia datorându-se faptului că, începând din 1928, numele său a devenit principalul reper al sportului alb din Franţa.

În 2018, departamentele de marketing ale Openului Francez şi Federaţiei Franceze de Tenis au creat o linie distinctă de suveniruri cu imaginea pilotului Roland Garros, tocmai pentru a face cunoscută povestea acestuia.

Cine a fost Roland Garros: scânteia şi destinul tragic

Născut la Saint-Denis de la Reunion, Roland Garros a jucat puţin tenis la viaţa sa, fiind mai apropiat de ciclism şi rugby, sporturi care, se precizează într-o enciclopedie despre turneu promovată la ediţia jubiliară 2018, îl ajutau să se refacă după o pneumonie diagnosticată la 12 ani. La 21 de ani, el se lansa în afaceri, cu un business cu maşini. La scurt timp însă, priorităţile sale s-au schimbat.

În august 1909, Roland Garros a avut întâlnire cu destinul: la invitaţia unui prieten a urmărit un miting aviatic. Garros s-a îndrăgostit pe loc, şi-a cumpărat rapid un aparat de zbor, a învăţat iute să piloteze singur şi a obţinut şi brevetul de zbor. Doar doi ani mai târziu, el stabilea deja un prim record mondial, pentru zbor la altitudinea de 3,910 m.

Roland Garros nu a ezitat să se înroleze şi să participe la lupte odată cu izbucnirea Primului Război Mondial (28 iulie 1914). El a dezvoltat pe cont propriu un nou model de avion cu mitralieră, a repurtat trei victorii importante în luptă, însă în 1915 a fost luat prizonier, la Silesie. Trei ani mai târziu, Roland Garros a reuşit să evadeze, deghizându-se în ofiţer german. Din Olanda, a luat drumul Londrei, apoi a revenit în Franţa natală, reluându-şi activitatea pe front.

Roland Garros a fost doborât şi ucis în apropiere de Vouziers, Ardennes, cu o lună înainte de terminarea războiului. Peste o zi ar fi împlinit 30 de ani.

Un camarad a impus în 1927 ca nou-construita arenă pentru tenis să poarte numele lui Roland Garros

În 1927, Federaţia Franceză a decis să construiască o arenă nouă pentru finala cu Statele Unite din Cupa Davis a celebrilor Muschetari ai tenisului din Haxagon, Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet şi Rene Lacoste. Émile Lesieur a fost unul dintre artizanii acestui proiect, alături de Pierre Gillou, de la Racing Club de France.

Lesieur fusese coleg cu Roland Garros în promoţia 1908 a unei şcoli de elită din Paris (cunoscută drept HEC) şi a pus condiţie pentru susţinerea financiară a construcţiei ca aceasta să primească numele prietenului şi camaradului său.

Prima întâlnire a tenisului cu Stadium Roland Garros

Între 27 şi 29 iulie 1928, Stadium Roland Garros găzduia o primă finală a competiţiei pe naţiuni din tenisul masculin, cea care ulterior avea să fie cunoscută drept Cupa Davis. Şase finale consecutive ale Cupei Davis aveau să se dispute din acel moment la Roland Garros, până în 1934, când meciurile pentru trofeu s-au mutat într-un alt templu al tenisului – Wimbledon.

1928 a marcat, totodată, şi prima ediţie a Internaţionalelor Franţei disputată la Roland Garros. Între 21 mai şi 4 iunie, pe o vreme mohorâtă, 43 de jucătoare şi 70 de jucători s-au întrecut la Roland Garros, mai mult de jumătate reprezentând Franţa. La acea ediţie competiţia debuta însă cu meciurile de dublu. Simplu feminin s-a jucat abia începând cu data de 26 mai 1928, iar primul meci de la simplu masculin – pe 28 mai.

Sursa: prosport.ro