Monster Barbering Show 2018

Monster Barbering Show 2018

Participant, trainer si… model la cel mai mare eveniment de barbering din Romania

(Articol de Eduard Dabican)

Zilele trecute am participat la cel mai mare eveniment din Romania pentru frizeri si barberi: Monster Barbering Show. Si cand zic am participat… pai chiar am facut-o  – am fost in sala (participant), pe scena (trainer)… si pe scaun (pentru prima data, model). Pe scurt, am trait cu totul experienta celor 3 zile de curs, alaturi de cei mai tari specialisti in barbering din lume.

A fost pentru prima data cand 22 dintre cei mai bine cotati educatori din Europa si SUA au fost pe aceeasi scena. Oamenii astia n-au mai fost niciodata stransi laolalta, iar Barbosul Prietenos a reusit sa ii adune la Bucuresti. Corneliu Crihan si cu mine am fost singurii traineri romani.

Peste 150 de barberi (din Romania, Austria, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Norvergia si UK) au luat parte la un show unic de look & learn. In primele 2 zile s-a stat de la 9 dimineata pana la 1 noaptea – au fost prezentate 50 de tipuri de tunsori, s-a oferit informatie si tehnica, si am povestit despre trenduri si fashion. S-a vorbit chiar si despre promovare si social media, esentiale in domeniul asta. Pe scurt, inspiratie si motivatie pentru cel putin un an (pana cand va fi un nou eveniment similar).

Vibe-ul a fost foarte, foarte misto! In domeniul nostru e destul de greu sa strangi la un eveniment atatia oameni buni din industrie.

Educatia pe primul plan

Au fost in sala oameni care fac de zeci de ani frizerie/ barbering, si care, in ciuda reputatiei pe care o au, au lasat la o parte orgoliile si au venit sa mai invete ceva. Au pus pe primul plan educatia. Toti am facut asta, pentru ca ne dorim sa fim mai buni,  iar evenimentul a  fost o super-ocazie sa facem schimb de idei, viziuni si sa invatam. Chiar daca tehnica e aceeasi, fiecare stilist are stilul lui de a personaliza, iar asta te inspira.

Un barber modern e o combinatie intre frizerul care lucreaza foarte bine zona de contur, pierdere, cu masina de tuns si are calitatiile unui hairstylist care combina tunsul cu foarfeca si geometria. Rezultatul final e o tunsoare care i se potriveste perfect clientului –  se aseaza bine si pare construita special pentru el.

Clientul nu arata ca si cum ar avea o tunsoare pompadour sau side part ci ca si cum s-ar fi executat tunsoarea Adrian, Alexandru… sau cum il cheama pe el :). Deci, un stil unic… al lui, omul care se lasa pe mana ta. Si n-ai cum sa creezi o tunsoare unica, daca tu n-ai vazut si facut destul ca sa devii un stilist unic.

Pentru asta ne-am si adunat la evenimentul asta, pe care eu il consider WOW: ca sa punem laolalta experienta si priceperea noastra, sa invatam unii de la altii si sa impartasim cu cei prezenti in sala.

“Fade” si “Taper” – cele mai vandute si apreciate tehnici

Tehnicile de la curs au fost si pentru tunsori cu masina, si pentru tunsori cu foarfeca. S-au  prezentat tehnici creative, grafice si tehnici de reverse fade. Cele mai apreciate si cerute de clienti raman “fade” si “taper”.

In ziua 3, 40 de participanti au asistat la cel mai mare workshop de frizerie care a avut vreodata loc in Romania. Si in Europa, probabil.

Si printre atatea premiere, am experimentat si eu ceva nou. A fost prima data cand m-am lasat tuns la un curs (m-au tuns doar 5 oameni pana acum, iar de 7 ani ma tunde doar sotia mea, Codruta). Mai sus dovada 🙂

Trainerii straini –  impresionati de nivelul barberilor din Romania

Dupa eveniment, am mai stat la povesti cu trainerii- au spus ca nivelul si calitatea frizerilor romani e undeva peste medie. M-am bucurat sa aud ca percep industria de barbering din Romania la un nivel foarte inalt si foarte bun.

Clientii romani urmeaza tendintele internationale. Incep sa isi schimbe preferintele, se orienteaza catre par mediu si lung, caz in care cunostintele despre geometrie devin din ce in ce mai importante. Trebuie sa iti pui foarte bine la punct bazele de tuns geometric, pentru ca nu mai ai cum s-o faci doar din masina.

Asa ca si prezentarea mea a fost despre geometria in tunsoarea masculina. Despre cum poti sa combini tehnicile creative, grafice si de reverse shade cu forme principale in tunsoare, ca sa poti personaliza si  ajunge la forma dorita.

Am povestit si despre cum pozitia corpului stilistului influenteaza si chiar schimba tunsoarea. Daca tine cotul ridicat sau tine cotul jos, daca sta perpendicular cu zona pe care o tunde sau este in alt unghi CONTEAZA si se vede in rezultatul final. Am vorbit si despre cum adaptam tunsoarea in functie de forma craniului, fizionomie, directii de crestere si tipuri de par.

“Pana cand te-ai urcat tu pe scena, aveam impresia ca stiu sa tund”

Asta e unul dintre cele mai tari feedback-uri pe care l-am primit de la un participant. Dincolo de compliment, cred ca e un gand pe care merita sa il pastram, ca sa nu ne oprim niciodata din invatat.

Asa ca iti las mai jos conturile de instagram ale celor care au fost pe scena Monster Barbering Show.

SURSA ARTICOLULUI

Follow them si deja ai o sursa de inspiratie…

Cal Newsome

Jay Roberts

Tonino Masterbarber

Barber Birdman 

Francisco Aranda

Ismael Demora

Slim Fadey

Rm Barbers

Sharpfade

Notorious Barbers

Nick Voronin

Hard Grind

Corneliu Crihan

Eduard Dabican

Jose Privilege

Juan Manuel Ortiz Abda

Jarred John Liddington

Patman

Josh O’Meara Patel

Josh Lamonaca

Giani Cardinale

Lasă un răspuns