Turcii fac un film de propagandă despre asasinarea lui Vlad Țepeș

Turcii fac un film de propagandă despre asasinarea lui Vlad Țepeș

Vlad Țepeș e vedetă istorică în România. Pentru turci a fost mai mult un junghi.

Comuniștii au luat istoria și au curbat-o cât să le servească scopurilor lor. Așa ne-am ales cu filme despre daci, vitejia lui Mihai Viteazul, țepele lui Vlad Țepeș și portretul gigant al micului Ștefan cel Mare. Acolo unde Ștefan s-a ales cu rol de sfânt, Țepeș a fost mai mult băiatul rău al istoriei cu vărsare de sânge cât să coloreze cu el toată granița.

La Țepeș, românilor le plac, în special, capacitatea lui de-a ucide conform unui cod moral corect și dorința de-a apăra țara de străinii nemiloși. Sigur, sunt nuanțe mult mai serioase când vine vorba de realitatea istorică, dar cu atât ne-am ales după ani și ani de șlefuire a unui cult. E aproape un zeu, un Robin Hood al României care i-a ținut pe turci la respect și, la nevoie, i-a ridicat în țeapă.

Cam ăsta e Țepeș, pe scurt, pentru români. Îl vezi bine conturat așa în filmul Vlad Țepeș din 1979. Era propagandă comunistă, intra în ciclul altor proiecte similare și, fiind unul dintre puținele produse de entertainment ale vremii în care nu era vorba de cultul personalității lui Ceaușescu, a rămas popular.

Cu o idee similară bagă și turcii un film în care e inclus și Vlad Țepeș. Povestea e construită în jurul armatei Deliler (altfel spus, „armata nebunilor”, unde „deli” înseamnă nebun). Pe scurt, corpul ăsta de mercenari, trupa de intervenții speciale, are misiunea să-l asasineze pe Vlad Țepeș. Sunt șapte care pleacă la treaba lor, aproape ca-n povestea cu cei șapte samurai. 

În film, o să fie vorba despre cum soldații sunt trimiși la Târgoviște să termine cu Țepeș și să restabilească un oarecare control după ce voievodul român omoară un ambasador otoman trimis de Mahomed al doilea…

SURSA ARTICOLULUI

Lasă un răspuns